Jógáról néhány mondatban.

A jóga szó jelentése:

A jóga önmagunk megismerésének útja, mely kifinomult testérzetet, a befele figyelés képességét éleszti fel bennünk. Jóga közben csak magunkra figyelünk, a belső érzeteinkre, a külvilág erre az időre másodlagos lesz. A jóga fejleszti a test-lélek-szellem egyensúlyát. Hangsúlyozza a rendszeres gyakorlást, mellyel tartós eredmények érhetők el. A jóga szó Patanjali (kb. 2500 évvel ezelőtt) szerint a gondolathullámok uralása, lecsendesítése.

 
A jóga egy önismereti út, mely segít önmagad mélyebb felfedezésében. Kezdetben főleg a test megerősítésével foglalkozunk, illetve a stresszoldással, relaxációval, légző gyakorlatokkal.
 
A jógának kb. 5000 éves gyökerei vannak Indiában.
 
Vallás-e a jóga?
 
A jóga nem vallás, hanem egyetemes tudás, filozófia.
 
 
RELAXÁCIÓRÓL
 
  Az alvás és ébrenlét mellett létezik egy harmadik fontos élettani állapot, az ellazult – idegen szóval relaxált – állapot.
Van egy Zen mondás "A legcsendesebb erdőben sem találsz nyugalmat, csak ha magaddal viszed." Ha végig gondoljuk, ugye mekkora igazság? A nyugalmat önmagunkban kell megteremtenünk. Ehhez nyújt segítséget a relaxációs gyakorlat. Sok fajtája létezik. Pl. van kismama relaxáció is. Mindegyik gyakorlat összetett és egymásra épülő, mint az összes ősi keleti módszer. Akár a Reiki, vagy Pránanadi. A relaxációs eljárások célpontja elsődlegesen az élettani folyamatok korrekciója, normalizálása. A relaxáció a köznyelvben egy, a mindennapokban is megtapasztalható kellemes, ellazult állapotot jelent.  A relaxáció által szabaddá válhatunk arra, hogy belső akadályoktól mentesen valódi önmagunk lehessünk. Ezáltal érzed mikor, mire van szükséged, hogyan hangolódj magadra. Kifinomodik a választás képessége, a kiválasztott technika felismeréseket hoz, kimozdít elavult megszokásaidból. Relaxáció fogalma: Latin kifejezés megpihenést, felfrissítést, felvidítást jelent. „elengedni a rabot” középkori francia jogi kifejezés – lelki feszültség, mint rabság. Fizikában, kémiában zavaró hatás megszüntetése. Terápiásan ellazítást, feszültségcsökkentést jelent. 
 
A relaxációhoz tudatos gondolkodás kell, a meditációban pedig ezen próbálsz túllépni. A meditációnak gyakran eredménye egy olyan mély relaxációs állapot, ami hétköznapi lazító technikákkal nem érhető el.   
 
 
 
A megnesterápiáról egy hölgy a következőképpen ír
 
B. Tóth Zsuzsanna levele a mágnesről.
 
Idézet:
 
"Nem vagyok tudós, csak egy lelkes érdeklődő, aki 13 éve rákból gyógyult fel és mivel nem szeretne újra rákbeteg lenni, ezért ész érvekkel próbálja meg megismerni az „alternatív”-nak nevezett gyógymódokat, így foglalkoztam a mágneses eszközök egészségre gyakorolt hatásával. Több mint 10 éve hallgattam a témában előadásokat és szeretném a magam „konyhai” nyelvén megosztani ezt Önnel. A mágneses térnek a szénhidrogénekre gyakorolt hatása már régóta ismert. Olyan tudósaink neve merül fel a témával kapcsolatosan, mint Oláh György – Nobel-díjas kémia professzor vagy Kármán Tódor – mérnök, fizikus, matematikus. Tudjuk, hogy azokra az anyagokra, amiben szén található, van hatása a mágneses térnek. A tiszta vas esetében a mágneses tér nem hoz létre észlelhető változást, viszont azokban a vasféleségekben, amelyekben szén található a mágnes magához vonzza a vasat. A mágneses térnek van hatása az áramlásban lévő olyan „szénhidrogénekre” is, mint a vezetékes gáz, a járművekben áramló üzemanyag, vagy éppen az ereinkben áramló vér. Az áramlásban lévő felsorolt szénhidrogének (gáz, vér) részecskéi az áramlás hatására surlódnak egymással és az „edénnyel” amiben áramlanak. A surlódás hatására töltés keletkezik, ami miatt a részecskék ideiglenesen összetapadnak. Az összetapadt részecskék külső felülete érthető módon kisebb, mint a külön álló részecskéké, ezért a gáz rosszabb hatásfokkal ég, az üzemanyag is rosszabbul hasznosul, de a vérünk összetapadt vörösvértestjei is kevesebb oxigén felvételére képesek. Ezt a töltést és részecske összetapadást szünteti meg a mágneses tér. Így vérünk több oxigént vesz fel, (a gáz az üzemanyag jobb hatásfokkal ég). Tápiószentmártonban közismert az Attila-domb, amely arról híres, hogy ott a Föld mágneses sugárzása erős, aminek köszönhetően az odalátogatók az egészségi problémáik enyhüléséről számolnak be. Sokak szerint az sem véletlen, hogy ennek a dombnak a közelében élt Kincsem, a híres kanca, amely 54 versenyen indult el és ugyanannyit nyert is meg."